Translate / Prevedi

Newspapers Ecumenical

Newspapers Ecumenical
MEDIUM. Profil

Претражи овај блог

среда, 27. јул 2016.

Recycle Bin или шта је све било у овим складиштима, на које сам био заборавио?

У меморијама лаптопа, који само користили Ш. и ја, има ствари "старих" и по више година, на које сам, верујте, заборавио. Сад све то прегледам, и - већину тога бришем. Има и обиља Ш-ових фотографија, али ту нису све - преснимавао сам их с времена на време на тзв. "спољну меморију", коју су ми непознати хакери уништили (преотели) не тако давно... Тако да је на овом лаптопу остао само врло мали део фотографија које је сама Ш.- пасионирано снимала последњих година.

*
Из једног писма написаног 29. маја 2012. И упућеног, као и обично, на погрешну адресу

(....)
Нико Вам ништа неће дати, драга пријатељице, тек тако, ни авион ни ауто, ни кућу, ја више не сањарим о филантропима , изгледа да су нестали или помрли. Али разумем Вашу жељу. И ја сањам нешто скромније, да негде у Хомољу, или у неким још врлетнијим и пустим крајевима Србије откупим неки напуштени салаш и тамо оснујем Музеј Заветина (под ведрим небом), Немогућег ратара, са једном библиотеком .И једним библиофилском радионицом… Мојим пријатељима сам у Србији смешан: они верују да сам предодређен и позван за нешто друго…
Што се тиче “Трговаца”; шта да Вам кажем?Покварио ми се знак питања на лап топу!Нисам га заборавио. Објавио га је издавач који ми није био близак. И који није умео да прода права Кинезима, Индијцима, Јапанцима, Енглезима, Шпанцима, али пре свега Немцима, јер Немачка има најмоћнију издавачко штампарску галаксију. И машинерију. Објавио га је у невреме, неколико месеци касније Србија је бомбардована, изловована.
“Галимар” коме је нуђено, штампао је Јевреје из Србије (Киш, Тишма, Албахари)… Оно мало мојих иностраних пријатеља, пре свега господин др Бошко Томашевић (тренутно профессор у Инсбруку, на универзитету , предаје теорију немачким студентима опште књижевности) , понели су неке моје књиге. И нису их давали преводиоцима, нису преводиоцима препоручивали,  него су их остављали у немачким библиотекама, надајући се да ће се неки немачки студенти славистике одважити једног дана, на куково лето, да преведу понешто од тога. Тек пре неколико година, када је проф. Томашевић требало да објави један свој роман, ја сам схватио, да се не један, него многи наши људи у свету, који знају језике, а имају и списатељске амбиције, нису снашли у том свету, или нису направили потребна познаства са људима из света немачког, или француског, или енглеског издаваштва. Томашевићев роман је на немачки превео његов колега, асистент, преводилац са српског на немачки, познат као такав код нем. издавача. Томашевић је платио да W. преведе 20-ак страна рукописа са српског на немачки, и то је као предложак послато једном немачком уреднику слависти, издавачу. Томашевић ми је дао адресу тога господина, и када сам се интересовао како се крећу цене превода са српског на немачки, добио сам одговор који ме је обесхрабрио. Знао сам цену превода са српског на немачки београдских преводилаца; Господин из  Инсбрука је тражио 7 пута више. Питао сам зашто. Зато што је живот у Аустрији 7 пута скупљи. Узми или остави
Јас ам после тога дигао руке од помисли на превођење неког мог романа на немачки, или неки други страни  језик. Када би, пак, “Трговценеко превео на немачки, ко зна, можда бих после годину - две од хонорара мого да купим неки мањи авион*, али : ја се не заносим.
И право да вам кажем : не размишљам више о томе како ће и где завршити примерци  књига које сам током живота поклањао. Боље да не  знам. Схватате и зашто.
.......
Интернет, као и демократија, подразумева и меру и границе.
У вези с тим: ја се извињавам, нисам душебрижник, али просто хоћу да вас посаветујем, ако смем, треба имати и меру ; ако се прави и кад се прави лични сајт. Све мора бити осмишљено, креативно, живо, функционално, информативно. Негломазно. Ви знате да Гооглов преводилац, сваку страницу неког сајта, блога, може , ако је уграђена та компонента преводиоца, аутоматског, да преведе текст на око 80 светских језика. Према томе, довољно је да у сајт на српском или хрватском буде уграђена та компонента Гоогл преводиоца. И онда је све видљиво И разумљиво , сваком оном ко посети Ваш сајт.

Блог или сајт треба развијати промишљено, укусно...

____________
   
  * Каква глупост! Какви авиони, какви камиони! Каква илузија! (Накнадно додато, малопре)

  **
  Градитељство, традиција

У прошлости зa оногa ко хоће дa грaди кућу нaјвaжније је било дa нaђе срећно и „берићетно“ место. Зaто, кaдa се место пронaђе, дa би се проверилa његовa „берићетност“ остaви се чaшa с водом дa преноћи. Ако у чaшу упaдне штa живо (мувa, лептир, мрaв или бубa), ондa може дa се грaди, a aко у чaшу не упaдне ништa, ондa, човек ту ништa не грaди јер по веровaњу тaд у тој кући неће имaти ничегa.
кућa Вукa Кaрaџићa у Тршићу

Кaдa почне грaдњa, a њу није вaљaло почињaти нa „посaн“ дaн (средa, петaк или прaзник) већ понедељком, јер с понедељкa све вaљa зaпочети, зовне се мобa дa копa темељ. Кaдa се темељ ископa, нa свa четири ћошкa стaви се по зрно тaмњaнa, зрно пшенице, по једaн кукуруз или зрно и „звекећa“ (метaлнa) пaрa, дa би по веровaњу кућa увек имaлa новцa, хлебa, a тaмњaн чувa кућу од вaмпирa.
Нa првом ћошку који се сaзидa, и то сa источне стрaне, коље се овaн или овцa чијом се крвљу нaтопе зидови зaпочете згрaде. Ово је врло стaри обичaј, јер приношење жртве чијом се крвљу прскa згрaдa којa се зидa зaменило је у прошлости жртвовaње људи приликом зидaњa већих грaђевинa. Дaнaс обичaј приношењa жртве при грaдњи, чији је циљ дa се од грaђaнa одстрaни зли мaђијски утицaј и осигурa срећa, среће се не сaмо код сеоског него и грaдског стaновништвa Рaђевине.
Зa грaдњу не вaљa користити вишaк дaске којa је остaлa после прaвљењa мртвaчког сaндукa, a које је покојник себи још зa животa нaменио. Не вaљa користити дрво у које је „тукaо“ или удaрaо гром, нити гa ложити у шпорету јер ће по веровaњу грaм удaрити у кућу.
Кaдa се кућa сaгрaди, ондa се зове нa „шљеме“. Ту родбинa и комшије доносе чaст (печено прaсе или јaгње, погaчa, питa и рaкијa) и дaр (кошуљa, чaрaпе, пешкир, ћилим, дaнaс сервиси, судови, постељинa, кућни aпaрaти и др.) Једaн део дaрa се дaје мaјстору, a други део и чaст домaћину.
Мaјстор се попне нa кров, зaкити „рогове“ стaблимa (шaровкaмa) кукурузa. Стaблa кукурузa се стaве зaједно сa кореном и плодом дa би увек било хлебa у кући. Дaнaс се између две шaровке зaвеже кaнaп пa нa његa мaјстор извешa свој дaр. После свегa овогa мaјстор с врхa кровa виче „Хвaлa, домaћине, који си се постaрaо — дaр и чaст нa шљеме донео. У ширину ширио, у висину висио, синове оженио, ћерке удaвaо, унучиће крштaвaо. Хвaлa, жив и здрaв био пa се веселио!“
У прошлости се у кућу пре икaквог покућствa уносилa вaтрa сa стaрог огњиштa, со и хлеб. Дaнaс се у кућу нaјпре уноси слaник сa сољу, хлеб a понегде и бокaл с водом. - Аутор: Алексaндaр Ђурђев, Рaђевинa (извор: ЛОЗНИЧКИ СТAРИ ОБИЧAЈИГРAДЊЕ КУЋЕ)

***
Нисам увек публиковао све оно што су ми аутори слали уз своје књижевне прилоге превасходно (фотографије, пропратна писма-  штета што нисам! Већина тих ствари је нестала пре неколико месеци када су ми непознати хакери пребрисали преписку са стотинама аутора, укравши ми налог, тако  је нестало на хиљаде писама, фотографија. Само игром случаја, остале су по неке ствари, фотографије или писма, које нисам публиковао). У такве спадају и фотографије песника Р. Шајтинца, две које су сачуване (примљене крајем октобра 2012)

..

..

****
ПРЕПОЗНАВАЊА

Небеса, изнад мога села (мога света) боје индига, боје пепела,  без краја, и неко јато птица на југозападу које се врти у круг као матица. Мачак који се умиљава, бели принц, јунак  филма, сигнал... војска – каква војска? – она што је је прилегла на хоризонту,  једва приметна,  извиђачи?
Војска што ниче као травица зелена почетком јесени, војска о којој појма немам, о којој једва слутим сада. Војска, што надолази кроз време, не да ме пороби, не, војска  која не може без мене, коју – грубо је рећи- храним својом  мишљу. Војска без војсковође, којом командује стални раст и стално надолажење....
Војска која потискује зле слутње и тужне снове...
       Записано, одмах након буђења, пре  … можда месец дана. Данас је 26. Октобар 2015. Око 9, 32 ч. Одвезао у пола седам на Онколошку  Ш., снимање на ЦТ.  Вратио се у Принципову и чекам да ме позове, можда све заврши до пола једанаест? Кад сам дошао,наш Гаша је лежао испред бараке испод хризантема које само што нису процветале. Одмах је кренуо за мном,у кухињу наравно, а затим и у ову собу где спавам. На кревет. И спава дубоким сном. Његова пријатељица Чупе, лепа руска мачка пепељаста, узнемирила се док је Ш. улазила у ауто, јутрос. Ш. их храни, а Гаша преко дана, спава у њеном кревету као какав принц. А, да. То сам видео. На Онколошкој док сам чекао... једно пола сата. Нека болесница  седела је близу мене, сасвим обријане главе, читала неку подебљу књигу и гризла своје нокте, као да сиса прст. Нисам могао да не приметим, тај облик нервозе и престрављености вероватно те непознате жене ме је ... хтедох да напишем згромио .  Не,  поразио...  Подмукла боленштина једе изнутра.... Душевни удав... Сачувај, Боже!

Дневник очаја и наде

Понедељак, 13. Јун 2016.

Устао у 6: 00 да препаркирам ауто. Киша.
Кроз месец дана је Ш. 64. Рођендан. Дај Боже да га дочекамо, као и раније.Киша.
Дај, смири се, хоћу да одспавам још мало. Скувај себи кафу. Шта ти је?
Сањао како беремо црвене јабуке. Крадемо јабуке...
Релативно мирна ноћ. Једва заспао. Попила морфијум. Да је не боли...Киша.
Јуче, две паралелне пруге на небу . трагови авиона...
         (Седам дана касније, Ш. је преминула)
Снимак са једног од последњих београдских сајмова књига, који је Шоле посетила
......Нема коментара:

Постави коментар

Лист "Грађанин"

"Грађанин" је био лист за политику, привреду и књижевност. Власник и одговорни уредник био је Јован С. Јовановић. Новине су излазиле: 1887-1895; 1900-1914; 1924-1941. Са прекидима "Грађанин" је излазио скоро пола века, четвртком и недељом, као најстарији радикалски лист у Србији.


Наслов

Грађанин : лист за политику, привреду и књижевност;

Класификација

329

Опис

Наслов од бр. 1 (1900) Српски грађанин
Поднаслов: од бр. 41 (1895) Лист за политику, привреду и књижевност; од бр. 1 (1900) Лист за занатлијство, забаву и поуку; од бр. 40 (1924) Слободан орган за политику, привреду и књижевност; од бр. 8 (1929) Независан орган
Власници и издавачи: од бр. 9 (1889) Радикална странка у округу пожаревачком, Пожаревац; од бр. 41 (1895) Михајло Костић, Пожаревац; од бр. 1 (1900) Ђорђе Наумовић, Пожаревац
Одговорни уредници: од бр. 32 (1888) Станислав Станисављевић; од бр. 9 (1889) Мих. Михајло Костић; од бр. 1 (1900) Љуб. Цвејић; од бр. 40 (1924) главни и одговорни уредник Милорад М. Радовић; од бр. 1 (1936) уредник Ђорђе Наумовић; од бр. 98 (1940) Божидар Недељковић
Штампарија од 1900. "Ђорђа Наумовића", Пожаревац
"Грађанин" је један од најстаријих радикалских листова у Србији. Излазио је с прекидима скоро пола века, а двапут је прекидао излажење због рата 1914. и 1941. године када је коначно обустављен. То је био лист Радикалне странке у Округу пожаревачком. Један од најстаријих његових сарадника био је Драгиша Лапчевић, а лист су уређивали и Властимир Ст. Максимовић, Драгослав С. Бошковић, Павле Поповић, Илија Јов. Протић, Станојло Вукчевић, Јован П. Јеличић
Види: Српска штампа : 1768-1995 / Милица Кисић, Бранка Булатовић. - Београд, 1996, 102
Види: Југословенска штампа. - Београд, 1911, 82.
Има и микрофилм изд.
Два пута недељно (четвртком и недељом)

Идентификатор

0000-0000 ISSN

Издавач

Јов. Јован С. Јовановић Пожаревац srb

Датум објављивања

1887-1895; 1900-1914; 1924-1941.1887-1895; 1900-1914; 1924-1941

Сигнатура

п 4291

Cobiss ID

37634567

Физички опис

41 cm

НБС

СКОЧКО "Сазвежђа З" - Претраживање ове Мреже

КОМПЛЕТАРИУМ

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

ДИЦА СЗ Црни,црвени и бели , Свилен конац , Међу нама,ЦртаАМБЛЕМ,,Другачија Србија,Уметност дијагнозе ,Делта Заветина , Лоза рашљара ,Четвртак ,Стооке новине , ЈАВНОСТ, ИЗВОДИ,БАЛКАН,ЦВИКЕР , Вечити календар,Турбан ,Заставица,Оличење немогућег ,Цариградским друмом ,Брест,,Дибидус , ШОДЕР,Паукова мрежа,УЕРКА 1 ,Ђавољакапија ,ВРТИБОГ,МАГАЗА Заветина,МАСКЕ, Између митарења чудовишта и уметности будућности , Cogito, Универзална библиотека,Балкански синдром , ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСАПисци са добром адресом, Дукат, Наши поседи,Врата Звижда ,Архипелаг БЕЛАТУКАДРУЗ ,АЛМАНАХ ,КРЊА историја,Балкански шпијуни ,БУЏЕТ,Кругови САЗВЕЖЂА З,Бездана уметност ,Ластавичји ибришим,Администрација НЕЧИСТЕ КРВИ ,ОЧЕ НАШ... ,Бела и шарена Србија ,Запис , Тзв. Академија ФЕНИКС,BALKAN ORIENT PRESS+,ПРЕЛЕГАТ.Савет за визије , УЗДУЖ И ПОПРЕКО,АФРОДИЗИЈАК, Фонд „ЗАВЕТИНА“...,САЛАШ СЕВЕРАЦА.Знак препознавања,АЛАЈБЕГОВА С(А)ЛАМА ,Посебна породична заветина ,РЕНЕСАНСА,КОМПАС , ,ВРЗИНО КОЛО,ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА ,Себични музеј ,МАЈМУНСКА ЗАВЕРА ,Музеј српских ренесансних духова,МОБАРОВ ,, Ново Друштво "СУЗ",Библиотека ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА ,Библиотека ЗАВЕТИНЕ(1) ,Библиотека ЗАВЕТИНЕ (2),Библиотека COGITOБиблиотека ПРЕТЕК 1,Библиотека ПЕЛАЗГИОНБиблиотека ЗАТИМ, ПРЕМА СВЕТЛОСТИБиблиотека: Из заоставштине,КОГИТОКЛУБ,Библиотека Дефтердарова капија ,Библиотека АМБЛЕМ ТАЈНОГ ПИСМА СВЕТА,Архив у оснивању, 2 ТАЛОГ,Библиотека СЕНКА ЧИПКЕ ,(У огледалу) Библиотека "Мадоне Одјека",Библиотека ВЛАШКА ГОЗБА ,ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА | "Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.Контакт , Северци ,Мирослав Лукић - YouTube Канал ЗАВЕТИНЕ,Библиотека БЕЛА ТУКАДРУЗ


Ознаке - претраживање ове локације

"издавачки казамати" “Убијаћемо вас у вашим домовима!“ 18928 18931 19 817 19 821 19 825 19 847 19 857 19 861 19527 19528 19596 19628 19674 ЛеЗ 00000067 ЛеЗ 00000121 ЛеЗ 0001162 ЛеЗ 0001512 ЛеЗ 0001543 ЛеЗ 0001544 ЛеЗ 0001545 ЛеЗ 0001546 ЛеЗ 0001547 ЛеЗ 0001548 ЛеЗ 0001549 ЛеЗ 0001550 ЛеЗ 0001551 ЛеЗ 0001552 ЛеЗ 0001553 ЛеЗ 0001554 ЛеЗ 0001555 ЛеЗ 0001556 ЛеЗ 0001557 ЛеЗ 0001558 ЛеЗ 0001559 ЛеЗ 0001560 ЛеЗ 0001561 ЛеЗ 0001562 ЛеЗ 0001563 ЛеЗ 0001564 ЛеЗ 0001565 ЛеЗ 0001566 ЛеЗ 0001567 ЛеЗ 0001568 ЛеЗ 0001569 ЛеЗ 0001570 ЛеЗ 0001571 ЛеЗ 0001572 ЛеЗ 0001573 ЛеЗ 0001574 ЛеЗ 0001575 ЛеЗ 0001576 ЛеЗ 0001577 ЛеЗ 0002393 ЛеЗ 0002418 ЛеЗ 0002445 ЛеЗ 0003032 ЛеЗ 0005341 ЛеЗ 0005351 ЛеЗ 0005433 ЛеЗ 0005555 ЛеЗ 0005769 ЛеЗ 0005770 ЛеЗ 0005912 ЛеЗ 0006491 ЛеЗ 0006492 ЛеЗ 0006884 ЛеЗ 0006885 ЛеЗ 0007235 ЛеЗ 0007241 ЛеЗ 0007242 ЛеЗ 0007323 ЛеЗ 0007725 ЛеЗ 0008407 ЛеЗ 0008414 ЛеЗ 0008813 ЛеЗ 0008820 ЛеЗ 0010226 ЛеЗ 0010263 ЛеЗ 0010368 ЛеЗ 0010476 ЛеЗ 0010681 ЛеЗ 0011070 ЛеЗ 0011071 ЛеЗ 0011072 ЛеЗ 0011073 ЛеЗ 0011074 ЛеЗ 0011075 ЛеЗ 0011076 ЛеЗ 0011077 ЛеЗ 0011100 ЛеЗ 0012004 ЛеЗ 0012005 ЛеЗ 0012006 ЛеЗ 0012007 ЛеЗ 0012008 ЛеЗ 0012009 ЛеЗ 0012261 ЛеЗ 0012262 ЛеЗ 0012263 ЛеЗ 0016596 ЛеЗ 0016672 ЛеЗ 0018577 ЛеЗ 00186245 ЛеЗ 0018705 ЛеЗ 0018779 ЛеЗ 0018788 ЛеЗ 0018800 пакао транзиционе Србије став песника

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА
БЕЛА ТУКАДРУЗ (алиас Мирослав Лукић):

СКОК ПОСЕТА, ‌13.419.549

Mирослав Лукић, Оснивач ЗАВЕТИНА, Србија.
Сајтови 87 укупно, 83 верификована
Сајтови. Моји сајтови 30 .

Дељено са Лукићем

Моји сајтови 30

13.419.549
прегледа

17. 07.2017. Око 10:52 ч.

(Извод из Контролне табле)

* * *

Локације Сазвежђа ЗАВЕТИНА имају, поред имена и презимена, душу и не трче попут тзв. српских сатиричарa за скупштинским клупама. Верујем да ће убудуће, у Србији, бити најтеже објавити, или објављивати, текстове у ЗАВЕТИНАМА.

Из једног писма пристиглог ових дана.Заиста, изгледа да је тако. Уређивање и објављивање текстова у "Заветинама" не може бити, управо због свега, као јуче и прекјуче.

--------------------

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА
Књиге - дигитална издања Заветина и др.Непрофитна, бесплатна библиотека...