ДОНЕДАВНА главна и одговорна уредница листа "Политика" Љиљана Смајловић у уторак је добила отказ. На њено место, као вршилац дужности, именован је Жарко Ракић, уредник спољнополитичке рубрике. Решење о отказу на кућну адресу донела јој је службеница "Политике", потврдила је Смајловићева за "Новости". Каже, морала је прво да потпише да је решење примила како би јој дозволили да види шта у њему пише. Смајловићева је, иначе, била на годишњем одмору када је одлучено да јој престаје радни однос. Она је оставку дала 4. јула, са аргументом да јој "менаџмент не дозвољава да самостално управља редакцијом", оцењујући да за "заузимање непријатељског курса према листу" менаџмент има подршку власника, тј. државе.
Решење о отказу потписале су обе директорке "Политике новине и магазини", која издаје лист "Политика" - Нина Самарџић и Мира Глишић Симић. Ни једна ни друга у уторак нису желеле да појасне одлуку о отказу дојучерашњој главној и одговорној уредници, нити ону о именовању вршиоца дужности.
У отказном решењу, оставка Смајловићеве на место главног и одговорног уредника протумачена је као њена изјава о отказу, иако нигде није навела да не жели да ради, већ само да не жели да буде на челу редакције.
ПАНОВИЋ КАНДИДАТКАО најозбиљнији кандидат за наследника Љиљане Смајловић на челу "Политике" помиње се Зоран Пановић, који је до недавне смене исти посао радио у листу "Данас". Пановић је "Новостима" рекао да га нико није позвао на разговор о "Политици", као и да не зна да ли би понуду прихватио, ако би му било понуђено.
Према Статуту компаније, Скупштина "Политике новине и магазини" именује и разрешава дужности одговорног уредника, па би у овом случају она морала да се састане и донесе одлуку већином гласова. Скупштину, међутим, нико ништа није ни питао, нити се то тело састајало иједном у последњих годину дана. Правни заступници Смајловићеве указују да није испоштован ни отказни рок од 30 дана, да су прекршени и интерни акти, али и Закон о раду.
- Соња Лихт ме је 2008. године сменила под тачком разно, али је барем имала ту пристојност да главног уредника "Политике" смењује на састанку УО компаније, па макар и под тачком разно. Сада не постоји ништа осим аутархије директорки спорног легалитета, па се чак ни Скупштина "Политике", која ме је именовала, не састаје - прокоментарисала је Смајловићева за "Новости". - То је понижавање функције главног уредика и понижавање целе редакције. И то је прави став власника "Политике".
Она сматра скандалозном и чињеницу да њен заменик Батић Бачевић није добио шансу да води редакцију. На исти начин, додаје, 2008. године, на њено место именован је Радмило Кљајић, уместо Владимира Радомировића, који јој је био заменик.