У част великог свеца Светог Јована Биљобера планина Ртaњ сваке године је у ово доба "мека" за људе који верују у природу и њене магичне моћи. На хиљаде њих походилo je обронке планине, неки се успели и на Шиљак, највиши врх, да би прикупили биљке од којих припремају чајеве и мелеме и тако допуњују кућне апотеке. Травари, виле, вилењаци, али и домаћи и страни стручњаци из ове области Сокобању доживљавају као своју престоницу, не само због близине Ртња већ и због тога што више од две деценије негују манифестацију названу по поменутом свецу. Подубица, ива, кантарион, ртањски чај, хајдучка трава.
Љубинка Стојковић, лекар фитотерапије и председница Удружења за лековито биље "Магична вила" тврди да су биљке са ове планине ароматичније од оних које расту на другим стаништима.
- И боја им je израђенија а мирис "јачи". Ово је "благо" о коме морамо водити рачуна. Потребна је непрекидна едукација да они који скупљају знају да оставе у наслеђе ово лековито биље. Може се лако десити да просто нестану са неког станишта - каже Љубинка која је приликом успона на Ртањ са "вилама" и "вилењацима" пронашла убрано па бачено "вилино сито". Верује се да је ова биљка заштитник вила а у ствари је изузетно лековита. Због прекомерног брања сада је заштићена.
- Мало је познат жедник, биљка која на Ртњу расте из камена а од ње се прави најбољи мелем за хемороиде - открива нам Новица Видојковић из Куновице.