ДОКУМЕНТАЦИОНИ ЦЕНТАР "Сазвежђа З"

Документациони Центар "Сазвежђе З" - Заветина, сместили смо у ВЕЛИКУ МАГАЗУ, коју је сазидао деда Станко. (Први део зграде, и соба у којој сам се родио, сазидали су мајстори пред Други светски рат. Зграда је после дограђивана, када је Деда купио део авлије од покојног суседа Стојана "Буњевца" , и подигао неколико просторија и шупу са кошем.) Не знам у којој се просторији родила наша сестра од стрица Животе (погинуо у околини села Цветке код Краљева...новембар 1944. Деда никада није преболео ту прерану погибију најстаријег сина, па је масном зеленом фарбом исписао Животино име и презиме, на једној греди коша, које ни до данас није избледело). Ж на горњој слици је почетак имена нашег стрица којег нисмо никад упознали. Али о чијем гробу бринемо, као и о гробу још једног нашег стрица Драгише, умро као дечачић, коју годину по смрти своје мајке, апсурдне и преране, четрдесетих година минулог века.Он је некако увек био, чинило нам се млађи од нас, од мене и мог брата Александра - на једној од породичних фотографија. А наш прадеда и прабаба Грозда, и њихов дечак Деда Станко, снимљени и овековечени на фотографији у Турн Северину, изгледају врло бодро, лепо. Прадеда је у то време кад је то снимљено био прегледач од бобичавих свиња и шпекулант, и сувласник са неким београдски капетаном једне кафане у Текији на Дунаву, које више нема...

УПУЋИВАЊЕ

УПУЋИВАЊЕ
УСПОМЕНЕ И ПРИКЉУЧЕНИЈА ...ДОКУМЕНТАЦИОНИ ЦЕНТАР | Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

Translate / Prevedi

понедељак, 30. март 2015.

Љубав на последњи поглед и коментари

Романи Миљенка Јерговића одсликавају и ужасне доказе о томе да су жртве садашње „југосфере“ највише молиле своје џелате, управо зато што су живеле уз њих и добро их познавале. У „Рендету“ читамо, између осталих, и Јерговићеве романе „Мама Леоне“, „BuickRivera“, „Двори од ораха“, „Рута Таненбаум“, нови „Роман о Корини“.
Књиге Ведране Рудан „Ухо, грло, нож“, „Ја, невјерница“, „Црнци у Фиренци“, „Љубав на последњи поглед“ бестселери су широм Хрватске и Србије. Да ли сочне псовке или још сочнија критика транзиције, мушког шовинизма, женске глупости оличене у жељи за идилом, моћи, власти, цркве, државе, лажног морала, чине ове књиге, на неки начин, катарзичним за наше људе? Ипак, проговарајући о разликама и сличностима међу људима из југосфере, Ведрана Рудан поставља и универзална питања о томе како најзад бити слободан. Међутим, ниједна српска издавачка кућа није отворила своје представништво у Хрватској, па ни у БиХ, Словенији или Македонији, а издања или гостовања српских писаца, појединачно или на сајмовима књига у окружењу, врло су спорадична.
Марина Вулићевић објављено: Политика:  29/08/2010
 
_____________________
   

ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ

Јован С. Илић | 29/08/2010 06:42
Опште је познато да ми Срби упражњавамо филозофију-ко тебе каменом ти њега хлебом, па стога и не чуди што су нам врата широм за све отворена. А што се тиче наших жена и јесу лепе и прелепе. Верујем госп. Мандићу да је овде долазио и долази између осталог и због лепих Српкиња, наравно без могућности улажења у детаље мотива, али знам да и Србе Хрватице као магнет привлаче! Требало би и Српске издавачке куће да отварају своја представништава широм бивше Југе. То би за све било корисно.
jasna petrovic | 01/09/2010 14:13
Nasa sredina je uvek bila i ostala previse otvorena, zato su druge ex-ju sredine zatvorene za nas. Kada ce jedna srbijanska izdavacka kuca da otvori svoje predstavnistvo u Zagrebu, to bih volela da vidim. Da ne govorim da su Hrvati pokupovali sve sto su hteli u Srbiji. Dok Hrvati proslavljaju nove datume u svojoj istoriji mi spavamo.
   ____________ 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ

Нема коментара:

Постави коментар

О САЗВЕЖЂУ З најкраће речено

Овде ће свако моћи да се обавести о сазвежђу ЗАВЕТИНА, и да одабере неки пут којим вреди да се запути... .Захваљујући овом Агрегату, одавде се може кренути у својеврсни електронски лавиринт београдских Заветина, иза којих не стоји ни велики ни прљав капитал, већ несебичност и неуморност српског, антологичара, романописца, уредника, издавача Беле ТУКАДРУЗА (М. Лукића) (фамилије и проверених пријатеља). У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија... >>>>>>>> ЛеЗ 0007550Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Архива чланака

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА
БЕЛА ТУКАДРУЗ (алиас Мирослав Лукић):

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА
Књиге - дигитална издања Заветина и др.Непрофитна, бесплатна библиотека...

ОГЛАСИ

ОГЛАСИ
Мали и други плаћени огласи