О САЗВЕЖЂУ З најкраће речено

ИМА ЉУДИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО И ВИДЕ ЗВЕЗДЕ. АЛИ ИМА И ОНИХ КОЈИ ГЛЕДАЈУ У ЗВЕЗДАНО НЕБО, И ВИДЕ САЗВЕЖЂА / Реч је о мисли Жана Коктоа коју је Кортасар преузео, а пре мене још неки књижевници. Дакле, та реченица припада многим писцима, свакоме на свој начин, и истински ме одушевљава: Карлос Роберто Гомес Берас (Порторико) Захваљујући Сазвежђу Заветина - својеврсној Зони преливања, где се различитост европских нација и култура, књижевности, уметности укршта, преплиће, стварајући нешто много боље што Србија, Европа и свет до сада нису имали... Настало је полазиште у културно-књижевни центар звани Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ. Овде ће свако моћи да се обавести о сазвежђу ЗАВЕТИНА, и да одабере неки пут којим вреди да се запути... .Захваљујући овом Агрегату, одавде се може кренути у својеврсни електронски лавиринт београдских Заветина, иза којих не стоји ни велики ни прљав капитал, већ несебичност и неуморност српског писца, антологичара, романописца, уредника, издавача Беле ТУКАДРУЗА (М. Лукића) (фамилије и проверених пријатеља). У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија... >>>>>>>> ЛеЗ 0007550Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Newspapers Ecumenical

Newspapers Ecumenical
MEDIUM. Profil

петак, 28. октобар 2016.

УТИСЦИ СА БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА


     (према писању "Новости")

*****
"ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ" СЕ УСПЕШНО ПРЕДСТАВИЛЕ НА САЈМОВИМА КЊИГА И МЕДИЈА

СУСРЕТ СА ДРАГИМ ПРИЈАТЕЉИМА

САЈАМ књига је својеврсни културни антипод медијима - каже Зоран Љ. Николић, који се на штанду "Новости" два сата дружио са читаоцима потписујући им примерке својих "Београдских прича", једног од издавачких подухвата наше куће.
- Неколико деценија се константно сурвавамо у духовном смислу, али то не осећамо, јер се тај процес лагано продубљује из године у годину, а да смо у њега упали одмах на почетку транзиције, половина нације би намах пала у депресију, а друга половина би извршила самоубиство. Овај сајам није питање нечијег профита или промета, него очајнички, грчевити покушај једне нације да се ишчупа из пакленог загрљаја бизарности којом је медији тероришу.
И у четвртак, петог сајамског дана, несмањено је било интересовање посетилаца за актуелни "Крст на крижу" Ратка Дмитровића, који ће се са читаоцима дружити на нашем штанду у суботу, од поднева до 14 часова.
На Сајму медија се на штанду листа "Новости" појавио Радош Бајић, један од најпопуларнијих драмских уметника Србије, коме је ТВ серија "Село гори, а баба се чешља" апсолутни рекордер по гледаности, а управо се снима и наставак.
- Дошао сам на Сајам медија на позив "Блица" и био на њиховом штанду, али када сам видео преко пута да наступају и "Вечерње новости", дошао сам код својих старих пријатеља. Срце ме је довело овде - каже, за "Новости", Бајић. - Не могу да видим драге пријатеље а да не свратим код њих. У Србији кад неко неће да сврати код пријатеља, онда нешто није у реду. Оно што је "Село гори, а баба се чешља" у телевизијском свету, намењено најширој гледалачкој популацији, то су међу писаним медијима "Вечерње новости". Као и ова серија, и "Вечерње новости" се баве очувањем националног идентитета.

*****
НАЈБОЉИ "КЛИО" И "ЛАГУНА"
НАГРАДУ за издавача године добиле су издавачке куће "Клио" и "Лагуна", у чије име су признања примили Зоран Хамовић и Дејан Папић (на слици). Награда за издавачки подухват године, по одлуци чланова жирија Сајма књига, равноправно је припала књигама "Путописи" Григорија Божовића (Завод за уџбенике), "Србија, градови, општине и насеља" Стевана М. Станковића ("Службени гласник" и "Православна реч").
Награду за дечју књигу године поделиле су "Најлепше песме за децу" коју је приредио Ненад Симоновић ("Танеси") и "Лола - пас детектив" Уне Бабић ("Интерпрес").
Посебно признање за допринос у области науке добили су "Хришћанство и ислам" Владете Јеротића ("Арс либри"), "Михајло Пупин - највећи хришћанин међу научницима" (Фондација Младен Селак и "Препород") и "Херменеутика као политика" Стенлија Розена ("Академска књига").

*****
ПРЕДСТАВЉЕНО 7. КОЛО ЕДИЦИЈЕ ИЦ МАТИЦЕ СРПСКЕ

НА 4.400 страница, са делима 13 писаца која је приредило 11 врсних познавалаца, у 10 књига, седмо коло капиталног издавачког пројекта Десет векова српске књижевности су представили Миро Вуксановић, директор ИЦ Матице српске, и професори Славко Гордић и Радивоје Микић.

*****
ФЕНОМЕН "НАЦИОНАЛНЕ КЛАСЕ"
ОБИМНУ монографију "Национална класа", коју је приредила Маја Медић, је на штанду Филмског центра Србије потписивао редитељ Горан Марковић, чијем опусу је посвећена ова књига.
- Када сам видео монографију, прво сам се уплашио, јер још нисам тежу књигу држао у рукама, па ми се наметнуло питање, није ваљда да сам све ово ја урадио - рекао је Марковић за "Новости". - Некако све то призива некакву идеју о крају, што ја никако не бих желео. Ипак, Маја Медић ми је обећала да ће урадити и допуњено издање.

*****
УТИСЦИ О САЈМУ
ВИДА ОГЊЕНОВИЋ: ЗАГРЉАЈ КЊИГА
САЈАМ је за мене доживљај и догађај, а његов континуитет доказ је тога да је криза у нама, а не у књигама. Ових седам дана најбоље сведоче о томе да су катастрофичари измислили да ће књига пропасти. Ту су и стари читаоци али и њихови десетогодишњи наследници који грле кесе пуне књига. За мене је ово сајам загрљаја књига.

ДРАГОЉУБ МИЋУНОВИЋ: НАДА ЗА КУЛТУРУ

САЈАМ књига једна је од ретких манифестација која улива мало наде за нашу културу. Осећам велико, нескривено дивљење према нашим издавачима који успевају да нам, у оваквим условима, представе најзначајнији део светске продукције. Треба подржати издаваче и књиге и неговати Сајам као институцију.

ЖИКИЦА СИМИЋ: ДОЛАЗИМ СТАЛНО
НА сајам књига долазим сваке године и нисам желео да изневерим ту традицију. Када је реч о незаобилазном рокенролу, овог пута сам купио књигу коју сам тек пре неки дан видео у књижари - "Речник заљубљеника у рокенрол" Антоана де Кона из едиције Речника заљубљеника "Службеног гласника".
УЗ УЛАЗНИЦУ ОД 250 ДИН. И БЕСПЛАТАН ВАУЧЕР

Што каже наш народ: Свако посматра из свог угла, са свог ћепенка. Да ли то значи да никаквој еуфорији нема места? 
Ово добијете на поклон уз купљену улазницу за улазак на сајам. На први поглед неочекивано, лепо? Бесплатан ваучер за три књиге...
.
Избор и није баш неки, ако ћемо право. Али поклону се у зубе не гледа, зар не?
Слично је, као и кад добијете на улицама Београда "24 сата", тзв. бесплатне новине. Па од чега живи редакција тих новина, ако су бесплатне? - Од реклама.  Лист се штампа у релативно великом тиражу,  и они који оглашавају плате трошкове штампања листа - добро редакцији, добро и онима који немају ни толико да купе неке новине...

Па ипак, поклон је поклон. Београдске "Заветине" су почетком овог лета, неколико месеци пре Сајма књига, отвориле  Позајмну Виртуелну библиотеку  књига и часописа.
Преко четрдесет наслова, "Заветине", без рекламе и помпе, далеко од очију јавности, и кичерозне подршке и штампаних и неких електронских медија, деле са читаоцима Србије, бивших држава СФРЈ, Балкана, Европе, и осталих континената, ваневропских - књиге до којих се тешко може доћи по књижарама, или на сајмовима. Откуд све то знамо - па повремено нам се јаве читаоци, који су прочитали неку од књига или часописа "Заветина", који се још увек бесплатно позајмљују, преузимају. Без ичије подршке, без подршке администрације Сајма књига,  надлежног министарства културе Србије, а то је изгледа тако што смо од почетка покретања  "Заветина", изабрали другачији пут, онај мобарски, скоро ритуални...


.

Нема коментара:

Постави коментар

Салаш СЕВЕРАЦА

Салаш СЕВЕРАЦА
Архив Сазвежђа ЗАВЕТИНА