ДОКУМЕНТАЦИОНИ ЦЕНТАР "Сазвежђа З"

Документациони Центар (Заветина), сместили смо у ВЕЛИКУ МАГАЗУ, коју је сазидао деда Станко. Први део зграде, и соба у којој сам се родио, сазидали су мајстори пред Други светски рат. Зграда је после дограђивана, када је Деда купио део авлије од покојног суседа Стојана "Буњевца" ), и подигао неколико просторија и шупу са кошем. Не знам у којој се просторији родила наша сестра од стрица Животе (погинуо у околини села Цветке код Краљева...) Деда никада није преболео ту прерану погибију најстаријег сина, па је масном зеленом фарбом исписао Животино име и презиме, на једној греди коша, које ни до данас није избледело). (Ж на горњој слици је почетак имена нашег стрица којег нисмо никад упознали. Али о чијем гробу бринемо, као и о гробу још једног нашег стрица Драгише, умро као дечачић, коју годину по смрти своје мајке, апсурдне и преране, четрдесетих година минулог века.Он је некако увек био, чинило нам се млађи од нас, од мене и мог брата Александра - на једној од породичних фотографија. А наш прадеда и прабаба Грозда, и њихов дечак Деда Станко, снимљени и овековечени на фотографији у Турн Северину, изгледају врло бодро, лепо. Прадеда је у то време кад је то снимљено био прегледач од бобичавих свиња и шпекулант, и сувласник са неким београдски капетаном једне кафане у Текији на Дунаву, које више нема...

УПУЋИВАЊЕ

УПУЋИВАЊЕ
УСПОМЕНЕ И ПРИКЉУЧЕНИЈА ...ДОКУМЕНТАЦИОНИ ЦЕНТАР | Сазвежђе З"

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

Translate / Prevedi

недеља, 29. јул 2012.

Naši lekari opet idu u Libiju?...

Prema pisanju

Naši lekari opet idu u Libiju, plata oko 2.000 evra

Naši lekari opet idu u Libiju, plata oko 2.000 evra Dva meseca nakon što je završen građanski rat u Libiji, radnici iz Srbije ponovo se vraćaju u tu zemlju. Led su probili medicinari, sedmoro lekara i tehničara, koji su put Tripolija krenuli pre mesec dana. Druga grupa medicinskih radnika, njih osmoro iz Beograda, Valjeva i Ćuprije, u glavni grad Libije putuje već sledeće nedelje.


Reč je o lekarima i medicinskim tehničarima, koji su već radili u Libiji do početka građanskog rata, kada su se vratili za Srbiju. Oni imaju važeće vize i odlučili su da se vrate u Tripoli, u centralnu bolnicu.

Među njima je i Jelena Milošević koja je pre rata u Libiji provela 10 godina, koja kaže da je trebalo da otputuju još ove nedelje, ali je put odložen zbog problema sa aerodromom u glavnom gradu Libije.

- Najverovatnije ćemo ići preko Tunisa, u utorak. Nećemo čekati da se na nivou država postigne zvaničan dogovor sa novim libijskim vlastima. Već smo radili tamo i dobili smo poziv iz bolnice da ponovo dođemo. Sve smo organizovali preko agencije. Kada stignemo, potpisaćemo ugovore o radu na godinu dana - kaže za „Blic“ Jelena Milošević, medicinska sestra.

Libijcima, kako kaže, nedostaje medicinski kadar, pa za naše lekare i tehničare ima puno posla....
             videti više: Srpska dijaspora (internet novine srpske)

недеља, 8. јул 2012.

ДОШЉАК / Слободан Бранковић



 
Тек што рат стао,
Земља још подрхтавала.
Погорелце размештали
По напуштеним кућама.

Сирочићи проходали
У добровољачкој колони.
Имућни неке усвојили,
Остатак у дом упутили.

Један се у рову сакрио
Кад с домаћима жмурке играо.
Нико га никад није нашао.

_____________________________
Из писма  песника С. Бранковића:

Поштовани,

Ево неколико редака о некоме који ме је нашао а њега нико никад!

Поздрав
Слободан

О САЗВЕЖЂУ З најкраће речено

Овде ће свако моћи да се обавести о сазвежђу ЗАВЕТИНА, и да одабере неки пут којим вреди да се запути... .Захваљујући овом Агрегату, одавде се може кренути у својеврсни електронски лавиринт београдских Заветина, иза којих не стоји ни велики ни прљав капитал, већ несебичност и неуморност српског, антологичара, романописца, уредника, издавача Беле ТУКАДРУЗА (М. Лукића) (фамилије и проверених пријатеља). У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Сазвежђе Заветина је показало и доказало да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија... >>>>>>>> ЛеЗ 0007550Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ

Архива чланака

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА

Дела: УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА
БЕЛА ТУКАДРУЗ (алиас Мирослав Лукић):

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА

Позајмна ВИРТУЕЛНА БИБЛИОТЕКА
Књиге - дигитална издања Заветина и др.Непрофитна, бесплатна библиотека...

ОГЛАСИ

ОГЛАСИ
Мали и други плаћени огласи